سالانه ۲۵۰میلیون مترمکعب خاک وارد مخزن سدها می‌شود

تاریخ انتشار : 1401/04/16 - ساعت انتشار: ١٥:١٧ - گروه خبری : اخبار سازمان

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تاکید بر مدیریت درست در بالادست سدها گفت: سالانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب خاک در مخزن سدها وارد می‌شود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور به نقل از روابط عمومی اداره کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری، دکتر هوشنگ جزی روز چهارشنبه در جلسه مدیریت جامع حوزه آبخیز و ظرفیت‌سازی برای مدیریت مشارکتی حوزه آبخیز کارون با حضور کارشناسان جایکا در شهرکرد، افزود: اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری و مدیریت جامع حوزه آبخیز یک راهکار برای جلوگیری از فرسایش خاک، جلوگیری از بروز سیل و ایجاد اشتغال پایدار، استفاده پایدار از منابع زیستی در حوزه کارون است که باید این مدیریت به یک مطالبه ملی تبدیل شود.

جزی با بیان اینکه حوزه آبخیز کارون بزرگ به عنوان نخستین حوزه است که سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک حوزه بزرگ برنامه مدیریت جامع را در آن در حال اجرا دارد، گفت: حفاظت خاک، کنترل سیل، مدیریت منابع آب، پوشش گیاهی و جنگل‌های زاگرس در این برنامه در اولویت قرار دارد، تا از بالادست تا پایین دست حوضه آبخیز برنامه‌ریزی انجام شود.

وی اظهار داشت: سطح حوزه آبخیز کارون بزرگ ۶.۴ میلیون هکتار وسعت دارد و برای پایدار حوزه آبخیز در هفت استان کشور به یک انسجام بخشی نیاز است تا بتوان از همه ظرفیتها و سرمایه‌ها از جمله نیروی انسانی، منابع طبیعی و تسهیلات و توان مالی مردم و سرمایه های اجتماعی استفاده کرد.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه حفاظت از منابع طبیعی کشور در سیاست‌های اصلی سازمان است، گفت: کشور ایران جز کشورهای برتر دنیا از نظر سرمایه طبیعی و اجتماعی است و با وجود سرمایه اجتماعی غنی در کشور برای جلوگیری از تخریب نیاز به اجرای مدل مدیریت جامع نیاز است.

فرسایش خاک در کشور ۱۶.۷ تن در هکتار در سال است

جزی افزود: هم اکنون فرسایش خاک در کشور ۱۶.۷ تن در هکتار در سال و ۱۲۵ میلیون هکتار از عرصه‌های کشور دچار فرسایش آبی است که این میزان فرسایش خسارت سنگینی به منابع طبیعی وارد می‌کند.

وی با اشاره به اینکه نزدیک به ۵۱ میلیون نفر جمیعت کشور در مناطقی زندگی می‌کنند که در خطر و تهدید سیل قرار دارند ،گفت: هر ساله سیل خسارت‌های سنگینی به مردم و منابع‌طبیعی و تاسیسات وارد می‌کند که با  اجرای طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز می‌توان این خسارتها را کاهش داد.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به از بین رفتن آبخوان‌ها به دلیل برداشت بی‌رویه از چاه‌ها به عنوان یک معضل و عاملی برای افزایش فرونشست زمین اشاره کرد و گفت: در اراضی که فرونشست زمین اتفاق می افتد قابلیت کشت و کشاورزی از بین می رود و با تزریق آب به این اراضی نیز جبران خسارت نخواهد شد.

به گفته وی،هم اکنون فرسایش خاک ، فرونشست زمین، زمین لغزش، خشکسالی، ممنوعه شدن دشت‌ها در کشور مشهود و در حال گسترش است.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با تاکید بر اینکه برای اجرای طرح‌ها و برنامه‌ها باید به توان حوزه آبخیز توجه شود و کارهای مطالعاتی انجام شود، گفت: اجرای طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز یک فرآیند است که جنبه‌های مختلف و شاخص‌ها مختلف در حوزه در کنار هم قرار داده می‌شود تا مدیریت جامع اجرایی و در نهایت امنیت غذایی، سودآوری و معیشت پایدار تامین شود.

وی بر لزوم انسجام بین سازمانها در حوزه آبخیز و استفاده از مدیریت مشارکتی تاکید کرد و اظهار داشت: تصمیم‌گیران و برنامه‌ریزان در حوزه‌های آبخیز به خصوص حوزه آبخیز کارون بزرگ باید با استفاده از مدیریت مشارکتی در جهت حفظ و احیاءجنگلها و مراتع برنامه‌ریزی داشته‌ باشند و براساس چشم‌انداز و برنامه زمانی طرح‌های حفاظتی را اجرا کنند.

جزی افزود: برنامه مدیریت جامع آبخیز از سال ۹۵ در کشور اجرایی شده و مدیریت برنامه جامع آبخیز برای ۳۳ حوزه آبخیز پایدار کشور تهیه شده است.

چهارمحال و بختیاری دارای ۱۰ شهرستان است که یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از مساحت استان را مراتع و جنگل‌ها پوشش داده است که رقمی معادل ۸۶.۵ درصد از سطح این استان است و دفتر مدیریت جامع کارون بزرگ به استان چهارمحال وبختیاری واگذار شده است.

بخشی  از حوضه بزرگ کارون از چهارمحال و بختیاری سرچمشه می گیرد و به جلگه جنوبی کشور سرازیر می‌شود.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در یک نگاه
  • سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک سازمان مستقل حاکمیتی، اجرایی و در جایگاه تشکیلات یکی از معاونت‌های وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی و پایدار از منابع‌طبیعی تجدیدشونده کشور را بر عهده دارد. اعمال حاکمیت و مدیریت بر اراضی منابع‌طبیعی کشور که از آن به عنوان اراضی ملی و انفال هم یاد می‌شود، مأموریت خطیر و بی‌نظیر این سازمان است.

    هدف سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور، حفظ و حمایت، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی از جنگل‌ها، مراتع، اراضی جنگلی، بیشه‌های طبیعی، اراضی مستحدثه ساحلی، حفاظت‌ و حمایت از آب و خاک کشور از طریق مدیریت علمی بر حوزه‌های آبخیز و رعایت اصول توسعه پایدار می‌باشد.

ورود


تماس با ما
  • ستاد مرکزی:
    تهران - بلوار ارتش - بعد از مینی سیتی - کدپستی 1955756113
    تلفن: 4-02122446540 و 02122488530 و 02122446503
    دورنگار: 02122488556
    ملاقات مردمی: 02122488476
    پاسخگویی به شکایات: تلفن 02123563478 و فاکس: 02122488557
    آدرس تارنما: www.frw.ir
    صندوق پستی: info@frw.ir


    ساختمان شماره 2 (ستاد چالوس):
    چالوس - میدان معلم(مخابرات) - کدپستی ۴۶۶۱۹۵۳۵۳۷
    تلفن: 01152226521
    دورنگار: 01152249696

there is a pic here