عملیات احداث نخستین پارک آبخیز چهارمحال و بختیاری آغاز شد
عملیات احداث نخستین پارک آبخیز چهارمحال وبختیاری با حضور نماینده شهرکرد، بن و سامان در مجلس شورای اسلامی و مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در حوضه آبخیز هفشجان آغاز شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به نقل از ایرنا، دکتر هوشنگ جزی مدیر کل دفتر حفاظت خاک و آبخیزداری روز پنجشنبه در آیین آغاز عملیات ساخت نخستین پارک آبخیز چهارمحال و بختیاری در حوضه آبخیز هفشجان با اشاره به اهمیت آبخیزداری در شرایط کنونی افزود: باید رویکرد در مدیریت حوضه آبخیز کشور تغییر پیدا کند و اهمیت حفاظت آب و خاک برای همه تشریح شود.
دکتر جزی گفت: امسال در سطح کشور یکهزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای ۹ ردیف موافقتنامه در حوضه آبخیزداری اختصاص داده شد.
وی اظهار داشت:هماکنون فرونشست زمین در کشور رو به افزایش است که نیاز است طرح مدیریت جامع حوضه آبخیز کشور در مجلس به شدت دنبال شود و اجرای طرحهای آبخیزداری به خصوص پارکهای آبخیز نقطه آغازی برای حفاظت از آب و خاک شود.
به گفته وی، هماکنون فرسایش خاک در کشور حدد ۱۶.۷ تن در هکتار است که این میزان در منطقه زاگرس بین ۲۵ تا ۳۰ تن در هکتار است و سالانه بیش از ۲۵۰ میلیون مترمکعب خاک وارد سدها میشود که اجرای طرحهای آبخیزداری گامی موثر در راستای جلوگیری از عوامل تخریب منابع طبیعی، فرسایش خاک و فرونشست زمین است.
وی به افت شدید آبخوانها و افزایش فرونشست زمین اشاره کرد و گفت: توجه به آبخیزداری و مدیریت حوضه آبخیز باید در سطح کشور مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به راه اندازی پارکهای آبخیز در سطح کشور گفت: پارک آبخیز محلی برای رفت آمد مردم و گردشگران در سطح ملی و بینالمللی و نمادی از هویت اجتماعی و فرهنگی در طرحهای منابع طبیعی است.
به گفته وی، پارک آبخیزداری پارکی بیانگر دانش، فرهنگ و توانمندیهای برای مردم خواهد بود که با مشارکت جوامع محلی در چهارمحال و بختیاری و شهر هفشجان ایجاد خواهد شد.
دکتر احمدی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری نیز در این مراسم گفت: مساحت این پارک آبخیز ۹۵۰ هکتار است که در ۲ فاز و با هدف کنترل فرسایش و حفظ خاک، معرفی طرحهای آبخیزداری، تقویت آبخوان دشت هفشجان، ایجاد جاذبه گردشگری و توسعه تفرجگاه طبیعی، کنترل سیل و مهار رسوبات در حوزههای شهری اجرا میشود.
اصغر احمدی روز پنجشنبه در آیین آغاز به کار این پارک افزود: در این طرح یکهزار و ۱۷ مترمکعب عملیات سنگی ملاتی، ۵۰۰ مترمکعب عملیات توری سنگی، ۳۵۰ مترمکعب نیز بندهای خشکه چین احداث میشود که برای اجرای این پارک بیش از ۴۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی اظهار داشت: با احداث پارک آبخیز در این حوزه تمام اقدامات آبخیزداری شامل اقدامات بیولوژیک، مکانیکی، و بیومکانیکی، طرحهای مدیریتی و حفاظتی، فعالیتهای آموزشی و ترویجی شامل احداث باغ گیاهشناسی و موزه آبخیزداری و ایجاد مرکز آموزشی و ترویجی در این محل به نمایش گذاشته خواهد شد.
هفشجان ۱۵ کیلومتری جنوب غربی مرکز چهارمحال و بختیاری واقع شده است و کوه جهانبین یکی از کوههای رشته کوه زاگرس به طول ۳۰ کیلومتر از جنوب روستای شمسآباد شروع و تا غرب روستای مصطفیآباد تا حومه شهر هفشجان امتداد دارد.
پارک آبخیز نوعی پارک یا بوستان است که با استفاده از ظرفیت حوضههای آبخیز و موقعیت درهها در مناطق کوهستانی ایجاد میشود و بهرهگیری از مناظر طبیعی و چشمانداز آبی از ویژگیهای بارز این گونه تفرجگاههاست که یک رویکردهای نو در مدیریت منابع طبیعی محسوب میشود.
چهارمحال و بختیاری یک میلیون و ۶۵۰ هزار هکتار مساحت دارد که نزدیک به ۷۰۰ هزار هکتار مطالعه طرح آبخیزداری انجام شده که از این میزان ۳۵۰ هزار هکتار زیر انجام عملیات آبخیزداری قرار گرفته است که سطحی معادل ۲۵ درصد مساحت استان است.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |