نشست مشورتی منابع طبیعی با انجمن های مرتعداری و شرکت های تعاونی
نشست مشورتی سازمان منابع طبیعی با انجمن صنفی مرتعداران و اتحادیه سراسری تعاونی های منابع طبیعی با حضور مسعود منصور رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور عصر امروز یکشنبه در محل این سازمان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی ، مسعود منصور در این نشست گفت: میثاق ما در منابع طبیعی حفظ مراتع کشور است و دفتر مرتع با حمایت سازمان و با آزادی عملی که دارد از مرتعداران و بهره برداران حمایت می کند.
وی به بند ب ماده 29 قانون دایمی کشور اشاره کرد و گفت: در قالب این ماده قانونی 722 تعاونی و انجمن برای انجام کارهای مشارکتی با منابع طبیعی شکل گرفته است.
منصور افزود: در باره کنترل کوچ شیوه نامه ودستور العمل تهیه و تدوین شده و برای حمایت از مرتع و مرتعداران به منابع طبیعی استان ها ارسال شده است.
او گفت: طی دو سال اخیر توجه خوبی به مراتع صورت گرفته در این درحالی بود که 40 سال مدیریت مراتع تنها به پروانه چرا اکتفا شده و تهیه طرح مرتعداری صورت نمی گرفت.
رییس سازمان منابع طبیعی همچنین یاد آوری کرد: سازمان توانست مرتع داری را که تنها برپایه تعلیف دام بود به مرتعداری تلفیقی تبدیل کند و در 200 هزار هکتار از عرصه های مرتعی کشت گیاهان دارویی انجام شده است.
منصور در ادامه به صندوق عمران مراتع و بیمه مرتع اشاره کرد و گفت: این مشکلات باید در قالب قانون آبخیزداری حل شود.
او که در جمع نمایندگان انجمن صنفی مرتعداران و اتحادیه تعاونی ها سخن می گفت، خاطر نشاان کرد: تهیه طرح مرتعداری مبنای کار سازمان در مرتع است و هرگونه اقدام در مراتع باید در قالب طرح مرتعداری انجام شود.
او همچنین به مشارکت خیرین و مردم در اجرای طرح های منابع طبیعی اشاره کرد و گفت: سال گذشته 85هزار هکتار در عرصه بیابان زدایی و 100 هزار هکتار در حوزه آبخیزداری توسط خیرین و مردم کار انجام شده است.
**شکل گیری اتحادیه ملی در 26اداره کل منابع طبیعی استان
در این نشست ابتدا ماشاله رضایی کارشناس دفتر ترویج و مشارکت مردمی گزارشی از نحوه شکل گیری انجمن صنفی مرتعداری و تعاونی های منابع طبیعی ارائه کرد و گفت: در 26 استان اتحادیه ملی منابع طبیعی شکل گرفته و در چند استان باقیمانده نیز امسال این اتحادیه تشکیل خواهد شد..
او همچنین گفت: در 11 استان صندوق حمایت از منابع طبیعی تاسیس شده و اتحادیه های استانی عضو این صندوق هستند.
**حضور اتحادیه در کنار سازمان برای حفاظت از مراتع
در ادامه مالک پهلوان رییس هییت مدیره کانون انجمن های صنفی مرتع داران کشور گفت: هدف انجمن و اتحادیه این است که در کنار سازمان منابع طبیعی برای حفاظت از مراتع قرارداشته باشد.
او گفت: وسعت مراتع گسترده است و برای پویایی نیازمند اعتبارات بیشتر است.
پهلوان افزود: قیمت علوفه بسیار افزایش یافته و افزایش قیمت علوفه فشار بر مرتع را افزایش می دهد و موجب تخریب پوشش گیاهی می شود.
وی از سازمان خواست در مجامع مختلف منجمله جلسات کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس تعدادی از نمایندگان مرتعدار را همراه نماید تا از مراتع کشور دفاع و حمایت شود.
**در استان ها شاهد تعامل خوبی با تعاونی ها نیستیم
مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی منابع طبیعی و آبخیزداری نیز در این نشست گفت: بند ب ماده 29 می تواند تمام اتحادیه و انجمن صنفی مرتعداری را دگرگون سازد اما متاسفانه بخوبی از این ظرفیت استفاده نمی شود.
حسین رضایی افزود: در منابع طبیعی استان ها برخلاف ستاد سازمان، شاهد تعامل خوبی با نمایندگان اتحادیه ها و انجمن هایی مرتعداری نیستیم و دستور العمل هایی که از سوی ستاد به استان ها ارسال می شود باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
**سرمایه گذاری در حوزه مرتع
نماینده انجمن مرتعداری استان البرز نیز در سخنانی گفت: باید در حوزه مراتع سرمایه گذاری کنیم زیرا سرمایه گذاری در این بخش منتج به حفظ آب، خاک و پوشش گیاهی می شود.
این نماینده انجمن همچنین افزود: برای حفاظت از مرتع اجازه هیچ دام سرگردانی را در البرز نمی دهیم و در زمینه مدیریت چرا دفتر امور مراتع طی یکی دوسال اخیز خوب عمل کرده است.
** دام مازاد خریداری شود، فشار بر مرتع کم می شود
علی علمدار دیگر مرتع دار استان البرز گفت: موضوع اسکان عشایر و سرپناه مهم است و ما خواستار آن از سوی منابع طبیعی هستیم.
او گفت: باید دام مازاد از سوی دولت خریداری شود تا به مراتع فشار وارد نشود.زیرا اگر دام مازاد خریداری شود هم مرتع سبک می شود و هم بازار گوشت ثبات پیدا می کند.
**تمام سرمایه زندگی مرتع دار در داخل طرح مرتعداری است
عوض پور عضو هیات مدیره اتحادیه سراسری منابع طبیعی از استان هرمزگان در این نشست گفت: تا مرتع دار احساس مالکیت نکند مرتع بخوبی حفظ و حراست نمی شود.
او گفت: تمام سرمایه زندگی مرتع دار در داخل طرح مرتعداری است بنابر این منابع طبیعی باید حس مالکیت را در بین مرتعداران ایجاد نماید.
** اتحادیه و تعاونی مورد حمایت مالی حاکمیت قرار نگیرد منجر به شکست می شود
منصور منصوری مدیر عامل تعاونی مرتعداری از استان کردستان در این نشست سروده ای درباره مراتع و طبیعت زیبای کردستان خواند که در این سال ها مورد بی مهری انسان ها قرار گرفته و سپس گفت: هر تشکل و اتحادیه ای اگر مورد حمایت مالی و سیاسی حاکمیت قرار نگیرد منجر به شکست می شود.
او گفت: مراتع و چشمه سارها در کشور رو به تخریب و نابودی پیش می رود و باید مورد حمایت دولت قرار گیرد.
منصوری به وجود 5 میلیون نفر مرتع دار در قالب 916 هزار خانوار اشاره کرد و گفت: مرتعدار و بهره بردار در کنار سازمان قرار دارد و وقتی موفق هستیم که کار جهادی انجام دهیم.
** نهالستان ها به تعاونی ها واگذار شود
داریوش رحیمی عضو اتحادیه سراسری تعاونی منابع طبیعی از استان گیلان نیز در این نشست گفت: برای اینکه بند ب ماده 29 درمنابع طبیعی استان ها بخوبی اجرایی شود نیاز است از سوی ستاد نماینده پیگیر کننده تعیین شود تا کارها با گزارش دهی بخوبی اجرایی شود.
اوافزود: برای اجرایی کردن بخشنامه وزیر در واگذاری پارک ها و نهالستان ها به بخش خصوصی، این واگذاری ها می تواند به تعاونی ها انجام شود.
**حضور اعضای اتحادیه در کمیته های فنی منابع طبیعی
کلانتری دیگر اعضای اتحادیه سراسری تعاونی منابع طبیعی از استان فارس خواستار حضور اعضای اتحادیه در کمیته های فنی منابع طبیعی شد و گفت: اتحادیه ها برای بقای خود نیازمند حمایت های مالی هستند.
او افزود: صادرات دام به خارج از کشور می تواند از طریق تشکل ها و تعاونی ها نیز انجام شود.
** شناسایی بهره برداران واقعی
رضایی رییس انجمن صنفی مرتعداری از استان فارس نیز در این جلسه گفت: بهره برداران واقعی در مراتع باید شناسایی شوند و اگر بهره بر داری در طرح مرتعداری مرتکب اشتباه شد حق دیگر بهره برداران مراتع ضاایع نشود.
** مشکلات تعاونی ها باید در جلسات مدیریتی منابع طبیعی مطرح شود
در ادامه این نشست ترحم بهزاد مدیر کل دفتر مرتع، انجمن صنفی و اتحادیه های منابع طبیعی را بازوان توانمند منابع طبیعی برشمرد و افزود: دستور العمل هایی که از سوی سازمان به استان ها ارسال می شود باید بخوبی مورد پیگیری قرار گیرد و در جلسات مدیریتی استان ها مسایل و مشکلات تشکل ها و تعاونی ها مطرح و شنیده شود.
موضوع مدیریت چرای دام و ساماندهی کوچ و تامین اعتبارات مرتع از جمله مواد مهمی بود که در این نشست از سوی مدیر کل دفترامور مراتع مطرح شد.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |