سیل وخشکسالی به گفته دکتر چامه معاونت آبخیزداری استان کرمانشاه
سیل وخشکسالی از پدیده هایی هستند که بشر همواره با آنها دست با گریبان بوده واز آن وحشت داشته است وهمیشه در تلاش بوده تا به هر نحوی از آنها پیشگیری ودر صورت بروز کاهش وخسارات آن را به حداقل برساند.
سیل وخشکسالی از پدیده هایی هستند که بشر همواره با آنها دست با گریبان بوده واز آن وحشت داشته است .وهمیشه در تلاش بوده تا به هر نحوی از آنها پیشگیری ودر صورت بروز کاهش وخسارات آن را به حداقل برساند.
اولین را مبارزه صحیح با یک پدیده شناخت دقیق خصوصیات آن پدیده است اصولا سیلاب ناشی از بارندگی ، ذوب برف ویا هردو است.
دخالت نابجای انسان در اکوسیستم موجب به هم خوردن تعادل هیدرولوژیک آبخیز می گردد.که این مورد خود در تشدید سیل تاثیر بسزایی دارد .
بهره برداری کنترل نشده از جنگل وچرای مفرط دام ، احداث معادن ، احداث لوله های نفت، گاز ، پتروشیمی، آب ، فیبر نوری ، مخابرات وغیره .....همه موجبات تخریب سرزمین وکاهش ظرفیت نگهداری خاک را فراهم می و کرده وهمین مسئله خود افزایش روانآب ها سطحی را بدنبال خواهد داشت .
به عبارت دیگر هنگام ریزش باران های شدید خاک قادر به جذب ونگهداری آب باران نیست .وموجب می شود تا جریان سطحی در شیبهای تند وعاری از پوشش گیاهی به حرکت در آید وه بسوی آبراهه فرعی ورودخانه های اصلی سرازیر شود .
یکی از روش های مهم کنترل وکاهش سیلاب وبه تعویق انداختن آن عملیات آبخیزداری است.
کاهش اثرات سیل در هر منطقه .کاهش فرسایش خاک ، حلوگیری از تخریب اراضی کشاورزی، ودر امان ماندن منازل مسکونی از خطر سیلاب مستلزم عملیات آبخیزداری در بالادست است .
اعمال هرگونه مدیریت و برنامه در جهت طراحی واجرای عملیات آبخیزداری بستگی به نیاز ،وساختار منطقه دارد .
بطور کلی تمامی تلاش یک مدیر حوزه آبخیر بر استقرار پوشش گیاهی در حوزه اعم از دامنه ها وآبراهه ها است .
ودر اولین قدم اقدامات بیولوژیک رابا افزایش پوشش در بالادست حوضه انجام می دهد .
در جاهایی که امکان استقرار وتثبیت پوشش گیاهی به دلیل شیب زیاد ، فرسایش شدید خاک ، کمبود آب کافی ، ومشکلات اجتمایی نیست شیوه های عملیات مکانیکی وسازهای انجام می شود .
عملیات پوشش گیاهی در بلند مدت وعملیات سازه ای در کوتاه مدت باعث می شود که اکوسیستم یک حوزه آبخیز به تعادل هیدرولوژیکی نزدیک شده ورژیم جریات رودخانه به یک پایداری نسبی برسد.واز رخداد سیل در پایین دست جلوگیری نماید .
اجرای عملیات فعالیتهای آبخیزداری علاوه برکنترل سیلاب .عمر مفید سدها را نیز افزایش می دهد .در حوضه هایی که سدهای مخزنی بزرگ ایجاد می شود چنانچه طرح هایی آبخیزداری اجرا نشود در اثر رسوب گذاری سدها خیلی زود پر خواهند شد .
بدون شک بایستی توجهات وتاکیدات حکیمانه مقام معظم رهبری بر اجرای عملیات آبخیزداری وآبخوانداری در سا ل گذشته واختصاص اعتبار ویژه 200میلیون دلاری از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای عملیات آبخیزداری با سازمان جنگلها ،مراتع،وآبخیزداری کشور وبه تبع آن ادارات منابع طبیعی استانها را به فال نیک گرفت که اگر نبود بسیاری از سازهای آبخیزداری در استانهای مختلف بالاخص استان کرمانشاه بدون شک سیل بسیاری از شهرها وروستای ما را به جد تهدید می نمود .
تا رسیدن به مطلوب راه بسیاری را بایستی با همکاری دولت محترم در اختصاص اعتبارات ویژه پیموده وسرزمین خود را در مقابل بلایای طبیعی بویژه سیل که نشات گرفته از اعمال غیر طبیعی خود ما انسانهاست ایمن نمائیم .
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |