معجزه آبخیزداری

تاریخ انتشار : 1402/01/25 - ساعت انتشار: ١٤:١٧ - گروه خبری : اخبار استان

سازه‌های آبخیزداری در تنگ کنشت کرمانشاه چگونه مانع از بروز سیل شد؟

 
  •  
معجزه آبخیزداری/ سازه‌های آبخیزداری در تنگ کنشت کرمانشاه چگونه مانع از بروز سیل شد؟

بارش‌های سنگین هفته گذشته در تنگ کنشت کرمانشاه به گونه‎‌ای بود که احتمال تخلیه منطقه وجود داشت، اما سازه‌های آبخیزداری موجود در منطقه مانع از ایجاد خسارت جانی و مالی شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، بارش باران یک موهبت الهی محسوب می‌شود، اما گاهی سبب وقوع سیلاب‌هایی می‌شود که می‌تواند خسارت‌های جانی و مالی را به دنبال داشته باشد، اما با اجرای طرح‌های آبخیزداری می‌توان از بروز خسارت و هدررفت این موهبت الهی جلوگیری کرد.

بارش باران در اواخر هفته گذشته نیز هر چند موجی از خوشحالی را بین مردم به ویژه کشاورزان ایجاد کرد، اما زمینه ساز بروز مشکلاتی از جمله آبگرفتگی معابر و خیابان‌ها شد.

از طرف دیگر سازه‌های آبخیزداری که در منطقه تنگ کنشت شهر کرمانشاه ایجاد شده بود تا حدود زیادی از ورود سیلاب به نواحی شمالی شهر کرمانشاه و بروز خسارت جانی و مالی جلوگیری کرد.

محمدرضا آمویی، سرپرست فرمانداری کرمانشاه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، اظهار داشت: در بارش‌های هفته گذشته در تنگ کنشت آب از آبراهه‌ها با سرعت در حال حرکت به سمت پایین دست بود که به واسطه سازه‌ها و بندهای انحرافی آبخیزداری استفاده شده شتاب سیلاب گرفته شد و با حجم هشت مترمکعب در ثانیه به سمت پایین دست حرکت کرد.

وی عنوان کرد: با وجود این سازه‌ها آب با شتاب کمتری از محدوده شهرک ظفر عبور کرد و کانال‌های احداث شده توسط شهرداری نیز جوابگوی این حجم از آب بود و به همین دلیل در طول مسیر خطری شهروندان را تهدید نکرد.

آمویی افزود: البته ادارات و دستگاه‌های خدمات‌رسان آمادگی لازم برای اقدام به موقع را داشتند و تمهیدات لازم برای تخلیه احتمالی منطقه اندیشیده شده بود و پلیس راهور نیز به منظور جلوگیری از بروز حادثه ترددها را کنترل می‌کرد.

شهاب شیرزادی، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کرمانشاه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، با اشاره به بارندگی 16 ساعته اواخر هفته گذشته در شهرستان کرمانشاه، اظهار داشت: بنابر گزارشات در این مدت 60 میلیمتر بارندگی ثبت شده، اما در تنگ کنشت به دلیل موقعیت جغرافیایی بارندگی بیشتر بود و بیش از 80 میلیمتر گزارش شد.

وی با بیان اینکه این بارندگی سبب آورده بسیار قابل توجهی در سطح ورودی حوزه تنگ کنشت شد، عنوان کرد: دبی در این منطقه بین 30 تا 40 مترمکعب در ثانیه محاسبه شد که چنانچه با همین میزان وارد شهر کرمانشاه می‌شد شهرک تکاور، بلوار ظفر، میدان ظفر و انتهای مسکن را با تهدید جدی مواجه می‌کرد و خسارت سنگینی به سازه‌های شهری و حتی جانی وارد می‌شد.

شیرزادی با اشاره به ایجاد 38 سازه آبخیزداری در تنگ کنشت کرمانشاه گفت: این بندها سبب کاهش دبی آب در طول مسیر شد به طوری که دبی خروجی حوزه ابتدای شهرک تکاور با کاهش قابل توجهی به 6 تا هشت مترمکعب در ثانیه رسید.

وی افزود: خوشبختانه با کانال‌کشی توسط شهرداری منطقه و آماده‌باش دستگاه‌های ستاد بحران، این کانال‌ها جوابگوی حجم آب بود و خسارت مالی و جانی به دنبال نداشت و در نهایت این حجم آب به راحتی هدایت و از حوزه خارج شد.

رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان کرمانشاه با اشاره به مزایای این سازه‌ها عنوان کرد: این سازه‌ها علاوه بر ذخیره آب و نفوذ بهتر به زمین برای تغذیه سفره‌های زیرزمینی، سبب کاهش شدت سیلاب می‌شود.

شیرزادی با بیان اینکه اجرای پروژه کنترل سیلاب شمال شهر کرمانشاه یا حوزه آبخیز تنگ کنشت از سال 98 آغاز شده و هنوز هم ادامه دارد گفت: حجم سیلاب اواخر هفته گذشته تجربه‌ای بود که نشان داد نیاز است بر تعداد سازه‌های آبخیزداری در این منطقه افزوده شود و به همین دلیل این پروژه ادامه دارد.

وی با اشاره به اینکه نمونه این سازه‌ها در بخش بیلوار، فیروزآباد و کوزران نیز وجود دارد افزود: این مناطق هر ساله از نظر وقوع سیلاب جزو مناطق بحرانی بود، اما سازه‌های آبخیزداری در سیلاب اخیر مانع از ایجاد خسارت شد.

رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان کرمانشاه بیان کرد: در دو سال گذشته برای ایجاد سازه‌های عظظیم آبخیزداری در دهستان عثمانوند بخش فیروزآباد از نوع سنگ ملاتی، گابیونی، توری سنگی و خشکه‌چینی 25 میلیارد تومان هزینه شد که در سیلاب اخیر نیز به خوبی عمل کرد.

وی گفت: در بخش بیلوار برای ذخیره آب و کاهش سرعت آن بیشتر از سازه آبخیزداری تورکینست و در پایین دست نیز برای برقراری آرامش از سازه ملاتی استفاده شده است و در این منطقه نیز 2.5 میلیارد تومان هزینه شده است.

شیرزادی بیان کرد: در سیلاب سال 98 حدود 10 مورد سازه آبخیزداری شامل پنج بند ملاتی و پنج بند تورکینست در تنگ کنشت وجود داشت که همین تعداد نیز جوابگو بود، زیرا شدت سیلاب سال 98 نسبت به هفته گذشته بسیار کمتر بود.

معجزۀ آبخیزداری , معجزۀ آبخیزداری ,

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج